Ceci n'est pas une pipe

kedd, július 27, 2004

A varosban... (visszadatumozva-posztomusz)

A varosban tomegkozlekedes az nincs, viszont motoros mint a legy, es ezek is leintenek. A tomeg bermotorosokon kozlekedik, nem buszon, v. Metron. (Bangkokban van metro) szal lekapcsol egy motos, mogeulsz, es egyedul 1500, tobben 2000 he.-ert visz el akarhova. 2000 he. az fel USD (100ft). Riksas is van par. Ezek a szerencsetlenek vagy 2 meter magasan ullnek, es toljak a riksat, (ami 1 szemelyes) maguk elott. Amelyik meg mar nem alkalmas ember tolasra azon arut visznek.

Felszaltunk a buszra PhnomPenben. Ismet jofej volt a helyi csalad, a sogor, aki katona egyenruhaban es Nary 5cse kivittek a "palyaudvarra". A palyaudvar kb akkora, mint a Prater es a Vajdahunyad sarka. Ide,es a sarki varohelyaegbe gyulik mind, aki Siem Riepbe (Angkor) a hatarhoz (Poi Pet) vagy a t gerpartra (mint mi Sihanukville - Sihanuk a kiraly) akar menni, vagy az oda keszuloknek akar valamit eladni. Nyakbalogatott napszemuvegboltbol tobb is volt, volt kissrac a helyi angol nyelvu ujsagokkal, amit azelott nem is lattam sehun. Sogorom 5cse elvileg beszel angolul, hat megkertem, kerdezze meg, honnan m1 q busz, meg ikyenek. Elorement, es megvette nekunk a j1et. Zsebbolm10,5 USD. Kati meselte, volt ido, hogy anyosa (Nary anyja) heti 7 dollarbol elt. (napi 210 forint) buszra fel, amulat. Ez nem uj, de ajikir az volt, maximalis kenyelemre volt hivatva. A szekeken fulhallgatobemenet, mog hangero szab. Es csatornavalaszto.

A foltoso tuloldalan egy feltehetoenangol eredetu noszemely ul, aki valami ocsmanyul ronda, nem is kicsit, hanem mar majdnem szep. 80 kilo korul van, hatradinti a fejet, alszik,a szaja nyitva, es olyan formalyu, mint annak a szoborelefantnak, amire unokahugom tnap felmaszott. Mintha egy haromszoget nyomtak volna bele. Fogsora resnyire nyitva, es kilig kozeputt a nyelve,mint aki almaban is az omonizus "th" hangot gyakorolja. Broaffff

Mellem egy sovany kis figura kerult, vasaltnaci, vizszintcsikos ingnyakupolo, fekete nike zoknim sargas sportcipo, fekete baseballsatyi, amin Danida Tree Seed Project felirat van.ekes angolsaggal megkerdezte, mittomenhonnan vok vyunk-e, mert olyannak hangzott a beszedunk. Amikor meghaljak ezen a kornyeken, honnan jottunk, mindig ugyan azt az "Ahh"-t hallatjak. Ilyenkor meg vagyok gyozodve rola, hogy az ahh azert olyan hosszu, mert kozben gondolkodik, mit is tud kis hazankrol es csaknem jut semmi eszebe. Egy templom elott Bangkokban, ahova a tuktukos vitt (mar ne, hiszunk nekik) terpeszkedett egy figura, aki az orraval es a taknyaval volt folyamtosan elfoglalva, - hol egy feltekert zsebkendod dugott fel az agyaig, vagy nagy gyakorlattal a foldre fujta az orrat azzal a teknikaval, amiert en mindig irigyeltem a pesti csoveseket, mert nekik valahogy mindig sikerul ugy, hogy ne legyen taknyos a bajuszuk - aki az ahh utan azt mindta, hogy Budapest. Na az en kis figuram az ahh utan megkerdezte, magyarorszagon angolul beszelnek-e. (?) aztan eszebe jutott szegeny fiatalon latvanyosan - hirtelen halallal (Sudden Death dark/death metal gitarosa megvan?) elhunyt focistank,es reszvetet felyezte ki. Beszelgettunk, kiderult rola, h. A kornyek oserdejeinek ore o, erdesz, es ezen tiszteletremelto munkajaert meg honoraalja is az allam. 30 USD-vel honta (6000 Ft). Ket dolgot tudtam meg tole: az egyik, h. A torvenyek itt nagyon szigoruan vedik az elovilagot (eszoerdo, benne szarvasz meg tigrisz) viszont nem tudjak a torvenyt betartatni. A helyzet javuloban van, nemzetkozi szervezetek tamogatjak oket, es igy az erdoket.

A bacsi jelzett. Mostanaig szunyokalt mellettem. Most kipillantott, felallt, es elorekiabalt. A busz megallt, o atmaszott rajtam, es leszallt.

A masik /ezt most harmadszorra gepelem/ az (amit eddig is tudtam, de jo volt egy helyi szajabol hallani) az, hogy mindenert a nok felelosek.Van, aki Eva anyanknal kezdi az ervelest, van aki Pandoranal (nem a pornos!). O szerinte a helyi noknek egy dolog szamit, az, hogy legyenek dollarmillioidm es itt van a pont --> . <-- az, hogy hogyan szerzed, az mindegy nekik. Ha drogcsempeszettel, az sem erdekli oket (ezt ketszer elmondta).
Nem ertettem, sogor miert nem ezek kozul a csodaszep nok kozul vitt maganak asszonyt. Mostmar kezdem erteni. De igyis-ugyis gyonyoruek, szepek a ferfiak is, es folyton mosolyognak. Kesz esztetikai elmeny ennyi szep ember kozott setalni az utcan.


BMG