Ceci n'est pas une pipe

vasárnap, július 25, 2004

"Nagyon borzaszto Kambodzsabol jelentkezunk embert probalo korulmenyek kozott vagyunk!"

 
Mondana Frei Tomika, ha o jelentkezne, de mi nem vagyunk se Frei se Protroh, ezert az alabbiakrol tudunk beszamolni:

1. Utazas Kambodzsaba
Hajnalban indultunk a buszhoz, majdnem pontosan indult, emeletes, alul a csomagok meg a WC, felul meg mi. Legkondi, kenyelem, ahogy igertek. A Bankokbol kivezeto ut egy feluljaro, pont mint a Nyugati teri, csak 40 km hosszu. Athalad az egesz varosn, kifele egyre nagyobb nyomoron keresztul vezetett az ut. A varos szelen mar bambusz hazak alltak, es palmafak vettek ezeket korul. Akkor maradt nyitva a szam, amikor 6-7 elefantot lattam ezek kozott  a hazak kozott szaladgalni. Aztan meg lattam egy elefantot, tobbet nem. Petofi ezt a helyet is gyorsan megkedvelte volna, szeles lapos, csak kukorica helyett a tarhonya nott. Meg a kokusz.

A hatar elott par kilometerrel megaltunk egy etteremnel, mondvan, itt tudjuk kitolteni a vizumkeroket. Majd a busz szepen elment,  a cuccokat le kellett pakolni, majd jon masik. Ezek utan begyujtottek a buszjegyeinket, az utleveleinket es a rendes vizum kb. ketszereset. A TV-n kozben a Black Howk down c. film ment. Ezeken szoktak utolag jokat rohogni, rossz indulattal, mekkora marha vagy, hogy odaadtad... Aztan megjott egy platos teherauto, az ifa meg csak csillogas volt a kelet- nemet mernokok szemeben, amikor ez mar vigan elefantokat helyettesitett. Aztan felhajtottak a ponyvat, nezd mar, padok... je, integetnek, mosolyognak... nahat, nahat.
- dzsaszt ten minucc, dzsaszt ten minucc!

Aztan megerkeztunk a hatarra, onnan meg a kiseroink integetnek, menjunk arra, arra... Aztan a masik oldalon egy az elozohoz nem is hasonlithato midibusz vart, melynek ajtajat 10 perces kuzdelem aran lehetett becsukni. Majd az ut kozepetol meg mar nem is lehetett. Legkondi? Milyen legkondi? Ut? Milyen ut? Ugyan, hat ez Kambodzsa, a nyitott ablakon dolt be a voros por (miutan az eso 2-3 ora alatt felszaradt, addig legalabb ez OK volt), mert ugye az ut az foldutvolt. Konkretan foldut. 7 oran keresztul. Ollle!! Vesekoveseknek kimondottan ajanlott gyogytura! Az ut elejen egy utitarsunk nyitott szajjal aludt, es 10 perccel a felebredese utan mar arra gondoltam, csupan kesletetett abortusz, ha most vagom el a torkat neki. jol. Mert teli torokbol uvoltotte a legnagyobb marhasagait (itt egy masik szo szerepelne, ha nem tudnam, hogy kulturemberek is olvassak beszamolonkat).

Keso este megerkeztunk Siem Reapba, Angkor osi temploma melletti varosba. A busz persze egy felreeso szallo elott allt meg, nezzuk meg a szobakat. Hat mar csak azert se!! Tuk tuk soforok kisebb hada, csak a szokasos. Az utcan kocsmazo turistaktol kertunk egy cimet es bejott, jo szallast kaptunk, kesobb rajottunk, meg az LP is listazza.

2. Angkor osi varosanak megtekintese
roviden: huuuu

Hosszabban? Hat asszem nincsenek szavak, amelyekkel pontosan vissza lehetne adni azt a varazst, amit ott erez az ember. Nagyon szepek a kambodzsai lanyok!!!

Na jo, de tenyleg, fantasztikus a hely, a sokhektarnyi teruleten tucatnyi 1000 eves epulet, minden tokeletesen megtervezve, fantasztikus latvany. Az evezredes kultura fovarosa a dzsungel kozepen (lasd meg: Dzsungel konyve Walt Disney filmen). A legnagyobb epulet nem nagy, csak 6X-or nagyobb, mint a parlamentunk, vegig koromnyi pontossaggal kifaragva. Elkepeszto. Van elefantos felvonulasi ter is, a budapesti kb. ketszerese. Meg van hatalmas fakkal benott templom, es egyebek. tovabbiakat a fotokrol. Ja, es minden resben egy mosolygo gyerek arul vizet. Amikor elered, esernyot. Van dollar, van dollar! (van, de nem adok). Persze amikor az LP boritojan lathato fahoz erkeztunk lemerult a fenykepezogepem. Zs-nel nem is volt. G. nem is hozott. Igy o a telefonjaval fotozott (a memoriaja most 10 perce szallt el az orok vadaszmezokra) .  Este talaltunk cseresznyet 5 dollarert kb fel kilot. Jart volna itt Torgyan doktor??? Aztan rambutant ettunk, banant,  meg pomelot. fuggoagyban, (VAPE) fustolok kozt. Keleti kenyelem, ugye.
Es akkor par mondat milyen is ez a Kamboidzsa:
A szallasado csavonak is Qtech 2 telefonja volt.  
$27-ert vett Zs egy nagyon kiraly Loewe sport 85 literes taskat.
A Siam Riap - Phnom Penh buszjaraton lapos kepernyon neztuk a Scooby Doo II.-t, legkondi volt, styuvi, dobozban suti, viz, es torlokendo. Mindezt 360 km-en keresztul, 6 kemeny amcsi dollarert. Es az ut nagyon jo volt, kiveve ott, ahol egy 100 meteres szakaszt 40 perc alatt tettunk meg, mert ott speciel nem volt ut.

 
3. Phnom Penh elso blikkre

a bevezeto ut tenyleg nyomorusagos volt, hasonlot csak Macedoniaban lattam, de sokkal kisebbet, aztan egyre nagyobbak lettek a hazak, vegul egy korforgalom kozepen talalhato hatlovetu szobrot csodalhattunk meg, becsomozott csovel. Ertjuk a celzast, ezert is mertunk jonni. Koszonjuk.
Amint kiszalltunk a buszbol, mint ehes piranyak a veres husra, csaptak le rank a tuk tuk soforok, vegul nagy egyezkedes utan lealkudtuk az utat a ketszeres felarra. Megerkeztunk a csaladhoz. Roviden, a helyi viszonyokhoz kepest van agy es epp most kotik be az emeletre az aramot. A lepcsot ma fejeztek be. par perc alatt elmenekultunk piacozni. G-vel kozosen vettunk hasonlo taskat, $35-ert. Marmint kettot,  $35-ert. (valszinusitem, hogy a fenti lehet, hogy jobban megerte). (same same, but different!)

Most pedig ulunk a bambusz paravanos internet cafeban es nem sikerul visszaallitani G adatait a csodamasinajara. shame, shame but different.

Vegezetul Szolgalati kozlemenyek!

1. Sardy doktornak uzenem a csaladon keresztul, hogy minden ok, ja, es tok jo biztositasom van, mindent fedez, ha gond van.  Sot, sikerult 50-es naptejet is venni, ez boldogit! Zs.

2. Bazsi! Az ultra ibolya sugarzas ozont szabadit fel a vizben es az megoli a bacikat! bankjegyvizsgalot minden haztartasba! Egyebkent minden vizen rajta van, hogy ezzel a modszerrel fertotlenitettek, az egyiket ezek utan Alpine spring waternek, a masikat arctic ice-nka hivjak, a kedvencem: EUROZONE. Olle!

3. Nincs is itt semmi igazi izgalomra okot ado, malaria, hepa es verhas fenyegetettseget megszoktuk, wc ulokere nem ulunk, csak ozonvizet iszunk, es szedjuk a lariamot. parazasra semmi ok, jojjon mindenki Indokinaba!

Zs-G-T