Ceci n'est pas une pipe

vasárnap, május 14, 2006

Képzelt riport egy iráni popfesztiválról


Bab' Aziz - A sivatag hercege

színes feliratos francia-német-iráni-angol-tunéziai-magyar filmdráma, 95 perc, 2005, korhatárra tekintet nélkül megtekinthető


Valami zagyva duma a dervisek találkozójáról, meg hercegről, aki a saját képmása helyett a lelkét nézi a vízben, közben rohadt sok homok, meg homokkereskedő, és egyébként meg mindenki a dervisek talákozójára igyekszik, amiről azt ugyan nem lehet tudni, hogy hol van, de aki bízik, oda jut. És ráadásul nagypapa van benne, meg kisgyerek, kutya helyett meg impala. asszem. A film lassú. De.

A nagypapa, mindenki nagypapája, az idilli, a bölcs és türelmes. A kislány a mindent tudni akaró, kicsit cserfes, de segítőkész leányka. Kettejük vándorlása a dervisek találkozójára életút, persze lehet sejteni, hogy az egyik a film végére véget ér. Egy elragadó mese a távoli keletről, hihető, jó látni. És most itt az jönne, hogy irán, a fekete ló az atomhatalmak versenyében, és micsoda különbség van az irániak, és az iráni vezetés között, de ez e film kapcsán felesleges. A történetért érdemes nézni, a látványért, a kikapcsolódásért. Meg azért a női arcért, amit pár másodpercig mutatnak csak, énekel, de olyan szép arca van, hogy az megbabonáz még egy zsák hamut is. azok az Ajkak Ah!!! mi több, Alah!!!