Ceci n'est pas une pipe

csütörtök, május 11, 2006

Milyen piac?

Megjelent egy könyv, Friedman írta, a kilapított földről, mi a hatása az internetnek a világra, globalizáció, miazmás, interjút a linkben találhatsz, egyébként a könyv 4200 majdnemkonvertibilis magyar forintba faj, de legalább van vele interjú a hvg-ben, cyber optimizmusról, digitális szakadékokról. tessék olvasni. Aztán merő véletlenségből (az interjút kérszítő ajánlotta figyelmembe) az ésben is olvastam egy cikket globalizációról. Ezzel már vannak fenntartásaim, bár ezek kevésbé tudományos szempontok, viszont a cikket esmegencsak érdemes elolvasni. Ide idézek egy kisebb részt, érintőlegesen beszél egy Bildeberg csoportról is:

"Az évi rendszerességgel megrendezett davosi Világgazdasági Fórum mellett "látható" - vagy legalábbis sejthető - "kezekre" utal az immár 51 éve - szintén évenként - zárt ajtók mögött tanácskozó ún. Bilderberg-csoport is, melynek tagjai államfők, a nagy nemzetközi pénzügyi és kereskedelmi szervezetek vezetői, a globális médiumok vezetői és a nagy multinacionális vállalatok tulajdonosai és menedzserei. A világ nagy kérdései megvitatásának ürügyén ezeken a tanácskozásokon rendszeresen sor kerül a világ politikai és gazdasági újrafelosztására (Forrás: www.nol.hu/cikk/361290/ és http://www.dataglobe.hu/eunyei/hlch01.html)."
(SZALAI ERZSÉBET A "globális hatalom" természete; Élet és Irodalom)

Namármost, gondoltam ez a szál jó lesz, valami összeesküvés elmélet halvány lebegtetését olvastam ki a sorok közül, szóval a cikk elolvasása után rákerestem. Eredmény:

Na ez csak egy banner, ami annyit tesz Jézus volt a messiás! azaz, mégse kellett volna megölni... de hogy hogy jön ez az egész a bildeberg.org oldalon? Hát érdemes megnézni az oldalt, érdekes. Mindamellett innen tudtam meg azt is, hogy két magyar is volt már meghívott vendég, Surányi háromszor, Bokros egyszer került be az egyik legbefolyásosabb mekdönci vacsira. A már említett oldal külön foglalkozik saját nem zsidóellenességével, ami általában a nem vagyok pedikűrös, csak férfiak és nők lábkörmének ápolásából élek magyarázatával szokott kitömve lenni, valószínűleg ők se értenek a focihoz, mert fociról spec egy szó sincs az oldalukon. Többek között azt pedzegetik, hogy itt dőlt el Irak sorsa, Blair kinevezésére is utalnak, csupa remek olvasnivaló, szóval melegen ajánlott.

Aztán eszembe juott a 3,14 c film. Globális tőke hatalmáról, a tőzsdéről, misztikus számokról és persze a zsidókról szól. láttátok? Egészen más megközelítésben, ugyanaz. Globál para, nagyvárosi paranoia, migrénre, mainframre és go táblára komponálva. Alap- és remekmű

"Max Cohen: Restate my assumptions: One, Mathematics is the language of nature. Two, Everything around us can be represented and understood through numbers. Three: If you graph the numbers of any system, patterns emerge. Therefore, there are patterns everywhere in nature. Evidence: The cycling of disease epidemics;the wax and wane of caribou populations; sun spot cycles; the rise and fall of the Nile. So, what about the stock market? The universe of numbers that represents the global economy. Millions of hands at work, billions of minds. A vast network, screaming with life. An organism. A natural organism. My hypothesis: Within the stock market, there is a pattern as well...Right in front of me...hiding behind the numbers. Always has been. "
(Pi, Daren Aronofsky, 1998)
Na, hát ezek jutottak eszembe egy cikk alapján. jobban bele lehetne merülni, az tök jó volna.