Ceci n'est pas une pipe

szombat, július 31, 2004

"Pompasan Buszozunk" Phnom Pen-Bangkok

tovabbi kepek: Kepek

Phnom Penhbol ugy indultunk el, hogy fel hetre kellett a buszpalyaudvaron lenni. (Ez nem a tachana Merkazit). Ott is voltunk, nagy kis buszok vartak ott, meg nehany bamba emberke. Lattunk megint par fizikai keptelenseget motoron kozlekedni (pl. 123 doboz + egy feleseg a vezeto mogott). A busz kinai volt, valoszinusitem, hogy a helyi ut es genetikai viszonyokra terveztek. Szuk volt vallban, terdnel szoritott, fejmagassagban kisse nyomaszto volt. Feltoltodott, elindult. Minden siman ment, megalltunk, tovabb mentunk, szokasos latvany: csucsos sipka, bolenyek, marhak, kutyak, palmafak, nyomor labashazakon talalva. Ut meglepoen jo.

1. A sofor ugy gondolta, hogy mindenre dudal, ami mozog, mert mozog, es ami nem, arra meg azert. Dudalt kutyara, motorosra, lassabb jarmure, gyorsabb jarmure, rizsfoldre, felhore, meg az aszfaltot is le akarta dudalni az utrol.

2. A busz tele volt, de azert meg felvettunk ket zavart arcu franciat. Kaptak egy egy muanyag kisszeket, oszt ucsorogjenek azon. par megyevel arrebb leszalltak.

3. Az ut egy bizonyos szakaszan egy bajosnak kevesbe mondhato 2 eves leanyka (de teste mint egy 2.5 evese) ullt mellettem. aztan felallt, a sebemen a tapaszt simogatta, majd attert a labam szorere (ez khmereknel nem letezik). Majd amikor megunta, osszepisilte a buszt. A nagyija levette a bugyikajat, majd raadott egy masikat. ennyi. Ugy latszik nagyobb utakon valaki osszehugyozza magat, mert mar a Skopje-Thessaloniki relaciban kozlekedo nemzkozi vonaton is megeltem egy hasonlot, csak ott a kozepkoru vasorru banya almaban csurgatta tele a kuset.
vissza kis buszos elmenyunkhoz.

4. A nagyonjo iranytu vegig eszak-eszaknyugati iranyt mutatott, majd befutottunk del korul egy varosba, ott egy nagy zokkenovel lejottunk a terkeprol, es elindultunk visszafele, majd nyugatnak. Ekkor a szuk ulesben G. szukolni kezdett, a fejet utemesen verte az elotte levo ulesbe, latszott rajta valami aggasztja.

5. Az egyik megalloban a WC fele a konyhan keresztul vezetett az ut. Tiszta volt. Egy ket agyagedenyben parazs vot, azon melegedett kaja, meg volt giga vasharomlab gazegovel, nagy vodrok, amiben guggolo asszony mosogatott, szerintem sose rosszabbat. Probaltunk rendelni, de nem tudott angolul senki, en meg kacsat akartam enni rizzsel, de nem kaptam, viszont vegul jutott csirkehusos rizs. Szerintem ezt a csirket nem tenyesztik, hanem szedik, meghozza az aknamezon. Kerem a robbantott csirke kifejezest Kambodzsaban komolyan kell venni. Apro pici csontszilankokkal kellett megkuzdeni, igy is emlekeztetve a fogyasztot, hogy az etelert meg kell kuzdeni. (meg egy "kell" es pofanverlek, a szerk, ugyismint a masik en). Megint nagyon inycsiklandozo pomelot vettunk az utra, asszem pomelo mergezesem van.

A buszut vegul is Poi Petben ert veget, ugy kepzelem, hogy Tiguana lehet ilyen a mexikoi-USA hataron, csak csempeszek es emigransok jonnek ide. Meg huje turistak.

6. A buszbol kikaszalodva az elso kellemes meglepetes az azonnali leizzadason tul, hogy a kedvesarcu helyi leanyka beszelt angolul, mondta, hogy most megy eloszor Thaifoldre, igy hat mar harman kozelitettuk a jozan esz hatarat. a masik oldalrol. Az en thai hatarorom a sajat lassitott felvetelet jatszotta 33-as fodulaton, meg a Magyar Koztarsasag felirattal is megprobalkozott parszor. ehh. A masik oldalon a leanykank mondta, hogy varja pasija, menjunk egyutt. azt hittem, kocsival. nyavajat. A vegen tobb mint 2 orat vartunk a csakora, hogy megjojjon a helykozi jarattal + tuktuk. Szerencsere volt meg egy minibusz, ami ment Bangkokba, 6 ora volt eddigre (piem), ragadtunk, es mocskosak voltunk, mint allat. A srac percre pontosan hatra futott be, jo fej volt o is, dumcsiztunk egy kicsit, aztan nekivagtunk negyen 250 bhat elleneben Bangkoknak (3 oras utazas utlezarasokkal, semmi kuli, de ezt is elveztem)

Hat igy ertunk vissza Bangkokba, Kasszan utcaba, a Thai Cozy hotelbe, ahol tiszta turcsi es meleg furdo vart minket 750 bathert. ajivasarlas, internetcafe, mar csak 22 orank maradt Indokinabol, tavolkeletbol.

PS.: Gyors lista:

Eddig az alabbiakon utaztunk: Airbus, VIP Bus, kinai midibus, teherauto, Boeing 737/300, motortaxi, Tuktuk (thai kicsi es khmer nagyobbacska), berelt motor, kerekpar, hajo. Holnap beprobaljuk a felso vonatot es az elefantot, csak el ne kajabaljam)

Szolgalati Kozlemeny:

1. holnap nem internetezunk, hetfotol Magyarisztanban nyomulunk. akkor ez egy szolg. koz volt.