Ceci n'est pas une pipe

vasárnap, február 20, 2005

Bobby McFerrin szóló koncertje, 2005. február 20.

Ezt a napot most tényleg úgy szeretném megörökíteni, ahogy volt, vagy legalább is azt az élményt, érzést, amit átéltem ezen a koncerten. Azok a szavak kiürülnek, mint magával ragadó, fantasztikus, elképesztő. Mert tényleg fantasztikusan magával ragadt és elképesztett mindenkit a teremben. Olyan érzés volt, mint az ötödik elemben az űrlény operaénekesnő. Nem emberi. Egyszerre volt nagyzenekar és zenélő doboz, zenélő doboz tetején forgó balettáncos lány, edző, operaénekes és komikus. Fantasztikus széles skálát tudott kiénekelni, ha jól hallottam megvolt a magas C, és bersze bariton hang, magas hang szinte egyszerre, levegővétel nélkül. Tiszta szép hangok mellett autó gyorsul, méh zümmög, ajtó csapódik, mindezt a legnagyobb természetességgel, bájos mosollyal, egy fekete pólóban. Gyakran tátva maradta szám, előre hajolva bámultam, mint paraszt gyerek a vadászrepülőt a légibemutatón. A legtermészetesebb módon használta a közönséget, hol úgy, hogy ő énekelt, a felhícvott 15 meg egyenként táncolt a dalára, hol úgy, hogy kiment, az egyszerűbb szóla,mot betanította egy nézőnek, ő meg melléhajolva trillázott, hol pedig madrigál kórust szervezett a lelkes önjelöltekből.

Átjött a fentiekből, hogy átütő, nagyszerű élmény volt?

És akkor még nem is beszéltünk a körülményekről, ami fura kontraszt:

Parkolás: 850 Ft a koncert idejére
perec üccsi, víz: 1500
A BKK falán Magyar rockcsillagok között ott volt B. Tóth László praclija, egy sorban Solti Jánoséval, felháborító.
A közönség soraiban ugyanúgy megtalálható volt a dupla soros, hason gombolt, kanárisárga kötött kardigános, zöld vasalt gatyás apuka, mint Kondor Katalin, a rádióelnöknő, egyéb félismert médiajelenségek. Érdekes a popélet nem tolongott a foájéban.
A BKK folyosóján megtekinthettük Az energy fassion ungárise mód szlováknyelvű prospektusait sőt bemutatót is tartottak a rettenet ruhakölteményeikből.

De hát persze ez mind nem érdekes, lényeges, mert ugye még mindig tudjuk, a fontos dolgokat el kell tudni választani a körbeölelő másodlagos, buta hétköznapoktól. Ez a koncert bárhol, bármilyen körülmények között örökre szóló élmény marad, azon bosszankodtam, kár, hogy a gyerekeimet nem hozhatom el egy Bobby Mcfarrin koncertre :)